miercuri, 24 septembrie 2008

Manelele

Manelele sunt, chiar daca unii nu o sa recunoasca, o parte a culturii societatii romanesti din ultimii ani. Intrebarea buna legata de acest aspect este: Care parte a culturii societatii romanesti o reprezinta manelele?
Problema cea mai mare cu manelele nu o reprezinta faptul ca nu e tocmai o muzica de foarte mare calitate. Problema este ca manelistii si ceea ce canta ei in versurile lor au devenit modele pentru multi, in majoritate copii, adolescenti, tineri, care in loc sa-si aleaga modele potrivite in viata, se lasa dezorientati de acest stil de muzica. Si se lasa dezorientati pentru ca manelele promoveaza un stil de viata ce pune accent pe niste valori false.
Peste cativa ani poate se va spune ca manelele si toti cei implicati in acest fenomen au stricat aproape o generatie intreaga, tocmai pentru ca si-au lasat si inca isi lasa amprente asupra mentalitatilor. Iar mentalitatile trebuie sa fie echilibrate si sanatoase ca persoanele, dar si societatea, sa poata evolua in timp.
Pana la urma, societatea noastra fiind una care inca nu si-a regasit in totalitate identitatea dupa o jumatate de secol de izolare in comunism si apoi dupa 17-18 ani cand s-au schimbat foarte multe intr-un timp atat de scurt, a lasat loc pentru asemenea aspecte ale culturii nostre, ale societatii noastre care, sa nu uitam, e intr-o continua schimbare. Probabil ca manelele vor fi considerate ca un efect intermediar al dezvoltarii noastre ca societate si e de asteptat ca in timp sa ne cizelam, sa invatam sa abordam altfel asemenea modele false care dezorienteaza societatea.
De acum inainte trebuie sa invatam sa ne regasim, sa ne dezvoltam identitatea atat ca oameni cat si ca societate pe baza unor valori puternice si bine structurate din punct de vedere intelectual, social, cultural, economic, profesional.

Niciun comentariu: