luni, 6 octombrie 2008

"Un profesor e ca un vanzator, te vinde pe tine tie"



Unul din punctele de plecare in privinta lipsei aptitudinilor si a mentalitatilor sanatoase a noilor angajati il constituie sistemul de invatamant universitar. Sa fiu putin poetic, “ucide spiritul”. Practic, lucrurile nu sunt deloc corelate. Nu exista un sistem de invatamant adaptat la cerintele actuale ale angajatorilor dar si ale studentilor, nu exista un management al informatiilor, nu e mentalitatea pe baza de proiecte individuale, nu se face o cercetare reala ci, in general, se face doar "copiere", creativitatea, initiativa nu sunt incurajata. Se pune mai mult accent pe a memora decat pe a gandi. Practica lipseste. Nu vi se pare ca este un sistem in care marea majoritate se complace in superficialitate si mediocritate, mediocritate de altfel mult sub nivelul totusi decent de mediocritate?

Astfel, proiectele pe care eu le consider necesare sunt cele privind managementul sistemului universitar de invatamant. De exemplu un aspect care mie, cel putin, mi se pare important este ca cei din conducerea facultatilor nu sunt manageri ca si formare profesionala. Sunt profesori care ajung in conducere in urma unor conjuncturi.
Trebuie deci implementat un model de management in sistemul universitar. Un management modern. Insa, reversul medaliei, cu siguranta ca un astfel de sistem de management va avea de infruntat o gramada de probleme foarte mari, in primul rand mentalitatile din sistem, rigiditatea sistemului practic. Sa fac o mica paranteza, sistemul de invatamant se aseamana cu Jurassic Park, in rolurile principale sunt multi dinozauri, insa de data aceasta nu mai e un thriller, e o drama. Studii s-au mai facut, insa abordarea a fost clasica “observam, spunem care sunt problemele in mare insa nu facem nimic practic”.
Lucrurile nu trebuie confundate, masurile trebuie luate la nivel politic sau organizatoric, insa eu ma refer strict la un model de management in sistemul universitar care sa poata fi creat pe baza unor studii aprofundate, a unor colaborari si a unor exemple ale unor institutii.
Nu cumva persoanele din conducerea universitatilor au nevoie de o alta formare, de o alta optica, au nevoie de consultanta personalizata pentru nevoile si specificul activitatii lor?
La un moment dar, intr-un film destul de nou, Lions for lambs, un profesor ii spune celui mai promitator student al sau ceva de genul “un profesor e ca un vanzator, te vinde pe tine tie”.

Niciun comentariu: