duminică, 21 decembrie 2008

Lumea se schimba

Si noi ne schimbam. Mai degraba "devenim" decat "suntem". Insa ce ar trebui sa facem? Sa ne schimbam in directia in care merg lucrurile sau dimpotriva sa ne alegem alta cale, mai neconventionala poate? Indiferent ce varianta am alege, e evident faptul ca trebuie sa intelegem aceste doua variante, ceea ce implica, ceea ce inseamna, ce perspective ofera, si nu in ultimul rand ce personalitate avem si ce dorim de la viata. Adica sa avem pareri conturate, ce pot fi argumentate.


Schimbarea...implica un aspect delicat. "Inainte de a-ti schimba parerea asigura-te ca ai deja una!"spunea un anume Albert Brie. Insa multi suntem superficiali. Moi, fara a gandi incotro ne indreptam. Diversitatea aceea haotica ne face sa ne pierdem busola.

Incertitudinile guverneaza viata politica, sociala, economica, chiar si pe cea culturala, toate acestea privite la nivel general, mondial. Lumea nu se va schimba pentru ca Obama a fost ales sa fie presedintele SUA. E mai degraba invers, si anume ca Obama a fost ales pentru ca lumea se schimba. Si se va schimba.

Se anunta o geopolitica multipolara, conturata clar peste 15-20 de ani. India, China, se pare ca au inceput sa cucereasca lumea usor dar sigur. La nivel putin mai spiritual,se poate spune ca intotdeauna au fost doua tabere: Occidentul vs. Orientul. Daca Occidentul a fost in prim plan mai mereu, se pare ca lucrurile se vor inversa. Sau cel putin, se presupune.

Aspectele multipolare nu tin numai de geopolitica. Ci si de viata sociala si culturala. Spiritul poate va ajunge sa fie cel mai de pret bun in ceea ce priveste omul ca si persoana. Viziunea personala, strategiile personale, modul cum fiecare isi deseneaza viata.

Poate ca ne trebuie alte teluri decat cele pe care le stiam pana acum.

Ce anume e nevoie sa schimbam? Nu cumva am ajuns aproape de "falimentul" societatii, dar societatea privita in forma actuala? "Nu poti schimba destinatia peste noapte dar iti poti schimba directia" spunea Jim Rohn.

Lumea se schimba pentru ca noi ne schimbam sau noi ne schimbam pentru ca si lumea se schimba?

Niciun comentariu: