duminică, 8 februarie 2009

Implementari

Nevoia de a controla intr-un mod total, de a gestiona cat mai flexibil baze de date care cuprind informatiile privind toate activitatile specifice unei organizatii a creat o piata diferita. Diferita atat in ceea ce priveste clientii, cat si cerintele acestora. Si, bineinteles, gradul de diferentiere a fost evident si in ceea ce priveste oferta.


Produsele la care m-am referit practic in primul paragraf sunt platformele software complexe de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Sunt centrul de greutate al respectivei piete.


Voi argumenta in continuare cateva aspecte, avand in vedere experienta pe care am inceput sa o capat in cadrul companiei unde lucrez ca urmare a procesului de implementare a unei astfel de platforme software.


Primul aspect, esential si care de fapt reprezinta nucleul dezvoltarii acestor platforme, este reprezentat de faptul ca aceste platforme se bazeaza inca din faza de conceptie pe flexibilitate, pe adaptabilitate la activitatile fiecarui client.


Fiecare noua implementare este diferita de cele anterioare, din simplul fapt ca doua companii nu pot fi identice, indiferent de domeniu.


Se creeaza astfel o relatie in care, pe de o parte, este echipa de responsabili cu implementarea acestei platforme in cadrul companiei client, iar pe de cealalta parte este firma de consultanta (sau un departament special din cadrul producatorului sau vanzatorului platformei), care, prin propria sa echipa dedicata acestui proiect, este receptiva la cererile clientului si le traduce intr-un limbaj specific programatorilor, cei care muleaza practic aplicatia pe cerintele clientului.


Punctele critice, "fierbinti", sunt urmatoarele:

  • echipa de management al proiectului sa abordeze corespunzator fiecare etapa a implementarii; un aspect esential il punctez ca fiind comunicarea in interiorul companiei client, comunicarea mesajelor, a obiectivelor intermediare si finale, inclusiv training-ul personalului implicat;
  • serviciile de consultanta; acestea trebuie sa functioneze bidirectional (primesc feedback si ofera feedback).

Din punctul meu de vedere, problema cea mai mare este legata de echipa de project management din cadrul companiei client. Pentru ca:

  • acele persoane sunt, in general, cei mai buni specialisti din cadrul companiei client pe fiecare domeniu al activitatii, insa nu sunt instruite in prealabil privind skill-urile de project management si se arde aceasta etapa de acumulare a unor concepte esentiale.
  • echipa de project management nu e echilibrata prin cooptarea unor specialisti in resurse umane si in project management. E o echipa prea tehnica, prea rigida.
  • in cazul experientei pe care am avut-o pana acum privind acest proces de implementare, optica a fost gresita de la inceput si s-a mizat pe faptul ca serviciile de consultanta inglobeaza si astfel de servicii specifice de consultanta de project management, ceea ce nu este adevarat. Serviciile de consultanta vizeaza doar optimizarea feedback-ului reciproc si implementarea cerintelor, implementare care in ultima faza inseamna programare.
  • Se pierde din vedere comunicarea interna in cadrul companiei (de asemenea vorbesc prin prisma experientei acumulate). Nu lipseste partea de instruire privind noile aplicatii care vor functiona in cadrul platformei, ci comunicarea mesajelor organizationale, a viziunii privind implementarea respectivei platforme. Motivele nu sunt prea clar subliniate, avantajele de asemenea si apare o reticenta si o teama in cadrul organizatiei care incetineste lucrurile. Se poate ajunge inclusiv la ideea nociva cum ca noua platforma software va "fura" job-urile multora. Se acorda prea multa importantei problemelor tehnice si se neglijeaza comunicarea atat de esentiala in ceea ce priveste functionarea unei organizatii.
  • Se ajunge in momente in care cei responsabili cu implementarea sunt ca niste orbi care merg pe intuneric. Din experimente in experimente se ajunge la solutii optime si aici intervin doua aspecte. Primul e pozitiv si asigura o experienta relevanta si consistenta participantilor la proiect, pentru ca invata din mers practic. Al doilea aspect e negativ pentru ca eficienta din punct de vedere al timpului consumat e foarte slaba. Neavand partea aceea de know-how, lucrurile se invata din mers intr-un mod chiar greoi uneori.

De ce consider ca este important ce am scris eu aici? Pentru ca implementarea unei astfel de platforme schimba o organizatie pentru totdeauna. Alt joc, alte reguli.

Si motivul principal privind aceasta implementare il reprezinta faptul ca se doreste atingerea unui nivel superior, maximizarea eficientei, optimizarea activitatilor.

Dar substratul acestei implementari e ca si oamenii trebuie sa fie pregatiti. Atat ca skill-uri pur tehnice, cat si ca viziune. Pentru ca aceasta implementare le schimba viata profesionala intr-un mod ireversibil.

Un comentariu:

Sofia spunea...

Dacă ați fost dezamăgit de alte vrăjitoare și vindecători, care nu au reușit să ofere rezultatele dorite. Fii liniștit de data aceasta cu cel mai puternic și supradotaționat turnător de vrăji pe care îl poți întâlni vreodată.
Contactați-l dacă știți că vă confruntați cu soarta de mai jos
E-mail: wightmagicmaster@gmail.com
WhatsApp: +17168691327

(1) Îți place Ex-ul tău?
(2) Ai mereu coșmaruri?
(3) Vrei să fii promovat la locul de muncă?
(4) Vrei să alerge după tine femei / bărbați?
(5) Vrei un copil al tău?
(6) Vrei să fii bogat?
(7) Vrei ca soțul / soția ta să fie al tău pentru totdeauna?
(8) vrei să îți crești dimensiunea pula? / Să durezi mult când faci sex?
(9) Doriți să vă recuperați banii pierduți?
(10) Vrei să oprești divorțul?
(11) Vrei un divorț?
(12) Vrei ca orice dorință să fie acordată de cineva?
(13) vraja concep o nevoie de sarcină copil?
(14) Doriți să vă opriți căsătoria sau relația sau să vă rupeți?
(15) Vă este greu să câștigați un caz în instanță?
(16) Vrei să te căsătorești cu partenerul tău cât mai curând posibil?
Din nou, adresa mea de e-mail este: wightmagicmaster@gmail.com
WhatsApp: +17168691327

Contactați-l imediat pentru toate problemele dvs. și rezolvați situația în câteva zile.