duminică, 30 noiembrie 2008

Planificarea Carierei

Tu ti-ai planificat cariera? Te gandesti sa-ti planifici cariera? Sau doresti doar un "servici' " bun? Tine de mentalitatea fiecaruia sa puna astfel de probleme si sa se orienteze ulterior. Cat despre planificarea carierei, trebuie sa intelegem exact cei doi termeni ai expresiei.
  • Ce este planificarea? Reprezinta stabilirea etapelor si a obiectivelor intermediare si finale. Este strategia detaliata. Lantul este urmatorul Viziune -> Strategie -> Planificare.
  • Ce este cariera? Reprezinta traseul profesional, incepand cu primul job si continuand pana la ultimul job. Ideal este sa fie o evolutie consistenta.

Cand consideri ca ar trebui sa inceapa acest proces de planificare? La absolvirea gimnaziului, a liceului sau la absolvirea studiilor superioare? Sau chiar ulterior? Cu cat mai devreme cu atat mai bine e partial adevarat. De ce doar partial? Pentru ca la absolvirea gimnaziului sa consideram ca avem aptitudini pentru domenii tehnice, avand rezultate bune (rezultate faptice nu scriptice) la matematica si fizica sa zicem, insa la absolvirea liceului sa se dovedeasca faptul ca avem un real talent pentru comunicarea scrisa, deci oportunitatea unei eventuale cariere in jurnalism.

Pe de alta parte insa, putem invata foarte bine si pe parcurs. Iar din conjunctura in conjunctura, mai ales ca globalizarea si mediul actual impun o dinamica accentuata, putem sa ajungem in situatii total imprevizibile, dar pozitive pentru noi insine.

Ce este bine sa facem deci? Care consideri ca trebuie sa fie calitatile esentiale, necesare unei planificari optime? Eu consider ca este cel mai important sa dam dovada de ceea ce eu numesc F+F -->Flexibilitate Ferma. De ce ferma? Pentru ca o flexibilitate superficiala, o schimbare brusca de atitudine si adoptarea rapida a unor idei noi fara a le intelege in prealabil poate conduce la rezultate dezastruoase pe termen mediu si lung. Ar fi ca si situatia unui marinar care nu stie incotro sa se indrepte exact si se ia doar dupa cum bate vantul.

Cum dam dovada de flexibilitate? Cum ne cream o mentalitate bazata pe o flexibilitate ferma? In mod cert, nu exista retete universale, deci nu exista solutii unice. La nivel general, de ansamblu, totul porneste de la tatonarea mai multor directii. Prin experimentare, prin studiu. Prin intrebari, prin raspunsuri. Prin citit, prin cautat. Putem sa-i spunem generic un mod de a ne deschide mintea pas cu pas. Prin activitati diverse, din diverse domenii, putem sa ne formam imagini de ansamblu referitoare la respectivele domenii.

Astfel, putem observa la un moment dat doua aspecte esentiale:

  • ce anume ni se potriveste
  • si ce anume ne place.

In concluzie, ce inseamna mai exact planificarea carierei? E un joc serios, complex si de lunga durata, prin intermediul caruia ne formam aptitudini si mentalitati care, pe masura ce etapele sunt arse, ne conduc pe propriul drum profesional ce se contureaza pas cu pas.

Tu unde vrei sa ajungi din punct de vedere profesional? Ce anume faci pentru idealurile tale profesionale? Si nu in ultimul rand, prevezi o schimbare pe viitor? Daca nu, de ce? Daca da, esti pregatit pentru respetiva schimbare?

joi, 20 noiembrie 2008

Directii

Unde vrei sa ajungi? Cum te vezi peste "x" ani? Ce inseamna succesul pentru tine? Daca nu ai raspunsuri clare la aceste intrebari ai o problema. Daca nu ai nicio reactie, niciun raspuns, ai o problema foarte mare. Iti lipseste viziunea. Dar ce e viziunea de fapt? Eu consider ca e varful aisberg-ului. Insa acest varf e partea vizibila, e doar o mica parte in comparatie cu ceea ce este sub, ceea ce nu se vede. Pentru ca viziunea ascunde in adancuri mentalitati, experiente, vise, idei, succese, esecuri...ascunde atat viata pe care ai trait-o cat si cea pe care o vei trai in continuare.
Viziunea traseaza drumuri invizibile pe care insa e foarte probabil sa le parcurgi. Depinde ce strategii sunt in continuarea acestei viziuni. Apoi, depinde ce eforturi sunt facute in sprijinul respectivelor strategii. Pentru ca in final, sa conteze ce rezultate sunt obtinute ca urmare a eforturilor depuse.
Diferenta e ca pentru multi asta e doar lantul slabiciunilor, iar pentru altii e un efect de domino pozitiv, o energie unica ce face ca lucrurile sa se miste.
Pana la urma, tu ce viziune ai? Si, mai ales, ce viziune vrei sa ai?

vineri, 14 noiembrie 2008

Am cerut

  • Am cerut putere si viata mi-a dat dificultati pt a ma face puternic;
  • Am cerut intelepciune si viata mi-a dat probleme ca sa le pot rezolva;
  • Am cerut sa pot sa zbor si viata mi-a dat obstacole ca sa le pot depasi;
  • Am cerut iubire si viata mi-a dat oameni pe care sa-i ajut in problemele lor;
  • Am cerut favoruri si viata mi-a dat potential;
  • Am cerut sanse si oportunitati si viata m-a invatat sa mi le creez singur;
  • Am cerut liniste si viata mi-a dat agitatie ca sa caut eu apoi momentele de liniste;
  • Am cerut agitatie si viata mi-a dat momente de liniste ca sa inteleg ce inseamna pentru mine agitatia;
  • Am cerut oameni de calitate in jurul meu si viata mi-a dat toate tipurile de caractere ale oamenilor ca sa invat sa-i deosebesc;
  • Am cerut inteligenta si viata mi-a deschis ochii;

Nu am primit nimic din ce am vrut, dar am primit tot ce aveam nevoie. Traieste-ti viata fara frica, ataca obstacolele din calea ta si demonstreaza-ti tie ca le poti depasi.

"Toti capătă ceea ce caută până la urmă, dar nu le place întotdeuna" C.S. Lewis

Cautam. Ne caracterizeaza acest lucru. Si e si normal, psihologic vorbind trebuie sa ne descoperim personalitatea. Sa aflam ce ne place si ce nu, ce ni se potriveste si ce nu. Apoi sa ne redescoperim. Trebuie sa avem conflicte, esecuri, succese. Trebuie sa iubim, sa uram, sa construim, sa distrugem.
Insa cine directioneaza acest efort al cautarii? Reusim noi mereu sa construim viziunea necesara ca sa ne conturam pas cu pas drumul dezvoltarii personale si profesionale? Sau ne lasam purtati de vant in directii bizare uneori?
"Ai grija ce-ti doresti pentru ca se poate implini" suna cu o aroma de fatalitate alt citat. Pentru ca se refera exact la aceia care nu constientizeaza suficient incotro sa indrepte lanterna cand cauta.
La urma urmei, tu ce anume cauti de fapt? Stii ce inseamna ceea ce vrei tu?

marți, 11 noiembrie 2008

Nu e de ajuns

Nu e de ajuns sa vrei. Trebuie sa si faci ceva.
Nu e de ajuns sa faci ceva. Trebuie sa faci mai multe.
Nu e de ajuns sa faci mai multe. Trebuie sa faci si mai multe.
Nu e de ajuns sa faci si mai multe. Trebuie sa faci totul.
Nu e de ajuns sa faci totul. Trebuie sa obtii si rezultate.
Nu e de ajuns sa obtii si rezultate. Trebuie sa obtii rezultatele dorite.
Nu e de ajuns sa obtii rezultatele dorite. Trebuie sa pornesti alt proiect.
Nu e de ajuns sa pornesti alt proiect. Trebuie sa fie unul din visele tale.
Nu e de ajuns sa fie unul din visele tale. Trebuie sa visezi in continuare.
Nu e de ajuns sa visezi in continuare. Trebuie sa crezi foarte mult in visele tale.

Cred atat de mult in visele mele incat am ajuns sa nu fie de ajuns tot ceea ce fac.

duminică, 9 noiembrie 2008

"Chiar daca esti sigur ca poti sa faci un lucru sau ca nu poti sa-l faci,ai dreptate" H. Ford

  • Credem ca putem reusi. Si avem dreptate.
  • Credem ca totul e o competitie continua. Si devenim competitivi.
  • Credem ca vom putea evolua. Si evoluam continuu.
  • Credem ca viata e grea. Si viata devine dificila.
  • Credem ca sunt prea multe bariere. Si ne limitam.
  • Credem ca putem cuceri lumea. Si reusim.
  • Credem ca nu vom mai putea iubi niciodata. Si nu ne mai indragostim deloc.
  • Credem ca nu sunt oportunitati. Si nu mai cautam.
  • Credem ca undeva acolo, departe, putem ajunge. Si incepem sa parcurgem drumul.
  • Credem in noi. Si se ajunge sa creada si altii in noi.
  • Nu mai credem in noi. Si ajungem sa nu mai credem nici in altii.
  • Credem ca totul e o competitie continua. Si ne lasam dati la o parte pentru ca nu putem avea o mentalitate corespunzatoare.
  • Credem ca nu putem reusi. Si avem dreptate.